2014. okt 15.

Inni vagy nem inni? – Ez itt a kérdés!

írta: MVCs
Inni vagy nem inni? – Ez itt a kérdés!

tej-3(1).jpgÉtelallergia. Sokaknak ez a szó már bevésődött az agyába, hiszen naponta szembesülnek azzal, mit és hogyan fogyaszthatnak. Lisztérzékenység, tojás-, hal- vagy épp gombaallergia – mind-mind komoly nehézséget jelent a benne szenvedőnek. Azonban a leggyakoribb – mondhatni népbetegség – a tejjel szembeni érzékenység.

Sokan tejallergiáról beszélnek, amikor kiderül, nem bírja egy ismerősük vagy épp saját maguk megemészteni a tej egyes alkotórészeit, azonban ez a megfogalmazás igen pontatlan. Hiszen nem mindegy, hogy valaki tejallergiában, valójában tejfehérje-érzékenységben vagy tejcukor-intoleranciában szenved. Érdemes tisztán látnunk e két „betegséget”, hogy aztán ha elérne a kor valakit a környezetünkben, segíthessük megfelelően táplálkozni neki.

Minden második ember az áldozata

bg_tejtermek_2_168.jpgTalán nem is gondolnánk, de a tejcukor vagyis a laktóz bontását végző enzim, a laktáz csak kisgyermekkorban termelődik, és 3 éves kor után előfordul, hogy az ember szervezete egyáltalán nem képes a laktózt feldolgozni, így az ilyen személyeknek a tejtermékeket messze el kell kerülniük. Vannak, akiknek a vékonybelén keresztül néhány százalék laktóz képes felszívódni a laktáz enzim működését követően. Ők a szerencsésebbek közé tartoznak, hiszen bizonyos, tejsavas erjesztésen átesett élelmiszereket fogyaszthatnak, mint például túrót, joghurtot, kefirt vagy vajat. És az emberiség viszonylag kicsiny része mondhatja csak el magáról, hogy számára a tehéntej semmilyen emésztőszervi problémát nem okoz. Szinte minden második ember szenved a Földön a tejcukor-intoleranciától különböző mértékben, ráadásul a kor előrehaladtával egyre nagyobb az esély e „betegség” megjelenésére.

Tünetek és gyógymód

A laktózérzékenység jelei a hasfájás, puffadás, émelygés, hasmenés és hányás, levertség, amelyek néhány, de legalábbis 48 órán belül elmúlnak. Mivel a legtöbb esetben a laktóz-intolerancia genetikai hátterű, nincs ellenszere, csupán tünetmentessé tehető a megfelelő étrend betartásával. A különösen érzékenyeknek nem csak a tejet kell száműzniük, hanem mindenképp oda kell figyelniük más élelmiszerek fogyasztására is, ugyanis egyes húskészítmények, sütemények, édességek tartalmazhatnak tejet. Ha valahogyan mégis a szervezetbe kerül egy kevés tej, akkor sem kell rettegni, hiszen már kapható a patikákban laktázt tartalmazó tabletta, amelyet akár rendszeresen is lehet szedni, ha előre tudjuk, mit fogunk fogyasztani.

Ritka és el is múlhat

mandulatej.jpgA tejallergia a tej fehérjetartalmának, a kazeinnek köszönhető. Legfőképp a kisgyermekek körében fordul elő ez, a laktóz-intoleranciánál jóval ritkább kór. A fejletlen bélnyálkahártya nem képes elzárni a tejfehérje részecskéket, így azok allergiás reakciót váltanak ki. A tünetek hasonlóak lehetnek a tejcukor-érzékenyekéhez, azonban a puffadás elmarad és az emésztőrendszeri jeleken túl fulladást, asztmát, bőrpírt, szapora szívverést, vérnyomásproblémát és akár lázat is okozhat. A betegek étrendjéből teljesen ki kell vonni a tejet. Míg az allergia fennáll, nem is adható.

Mindkét tejérzékenységnek van egy fontos velejáró jelensége: a kalciumhiány. Mivel az ember egyik legfőbb kalciumforrásának a tejet tartják, gondoskodni kell arról, hogy az más természetes vagy mesterséges úton pótolva legyen, hiszen fejlődési rendellenességekhez, csontritkuláshoz vezethet. Ajánlott a tehéntejet kókusz-, rizs-, szója- vagy mandulatejre cserélni, azonban ügyelnünk kell arra, hogy a laktózon kívül némelyikben kalcium sem található, így ezt mindenképp pótoljuk!

Szólj hozzá

egészség tej egészséges táplálkozás egészséges életmód