2014. okt 06.

Őszi piactúra: mi kerüljön az éléskamrába?

írta: MVCs
Őszi piactúra: mi kerüljön az éléskamrába?

10741_piac.jpgNyáron végeláthatatlan a gyümölcsös és zöldséges standok sora a piacon. Ekkor érdemes volt az árakat is figyelni, hogy a legkedvezőbben juthassunk hozzá befőzni való vagy lekvár alapanyagokhoz. Ha van nagyobb fagyasztónk, akkor biztosan az is megtelt a friss áruktól. Azonban ősszel is van mit vásárolni a bódító szőlőillatú piacon. Fedezzük fel a beérett, édes ízek világát, ne bánjuk tökre se a pénzünk, és még most fagyasszunk leveszöldséget, hogy aztán a télen ne aranyáron kelljen ezeket megvásárolnunk.

Az ősz színes levelekkel és hűvös szellővel érkezik. A viszonylag sok napsütés mellett gyakori a köd és az eső is, amelyek azonban nem szabnak gátat számos növénynek, hiszen fejlődésükhöz pont ezek a feltételek szükségesek. A legtöbb őszi zöldség és gyümölcs szeptembertől megtalálható a piacok kofáinál, de jó néhány októberben és novemberben is vásárlásra hívogat. Most van a szezonjuk. Mielőtt belemélyednénk az őszi áruk kavalkádjába, mindenképp érdemes egy dolgot tisztázni, hogy aztán mindenki szabadon dönthessen, hol vásárolja meg az évszak csemegéit.

Termelőtől vagy kofától?

A nagyobb városokban már sok-sok éve üzemelő piacokon vásárolhatnak friss árut az arra vágyók. Itt talán már messziről felismer minket Mari néni, és már készíti is elő a 10 tojást, a mindig fitt András is kedves mosollyal fogad a körték mögött. Gyorsan megkóstoltatja velünk legújabb portékáját, egy kisbabáknak is adható almát, amit épp csak párszor permeteztek. Élvezet körbejárni, még akkor is, ha néha fullasztó embertömegen kell átgázolnunk és méteres sorokat kell kiállnunk, hiszen az ínycsiklandozó gyümölcsök és zöldségek, a katonasorba állított csalamádék bármit megérnek.

piac.jpgA másik lehetőség, ahol bár kevesebb árut kínálnak, a vásárlás talán mégis könnyedebb a - gomba módra szaporodó - őstermelői és biopiacokon. Itt tényleg állandóan ugyanazok az arcok fogadnak, biztosak lehetünk abban, hogy Pista bácsi nem táppal eteti a tyúkokat, és a körtéje soha sem látott permetezőszert. Zsuzsika a kertjében termeszti a fűszereket, és az erdőben szedi a gombát. Mélyebben a pénztárcánkba kell néznünk, ha itt vásárolunk, és lehet, hogy nincsenek kinn asztalaikkal a hét minden napján, de az igazi vidék így költözik a városokba.

Zöld-s-ég

Alapvetően mindegy is, melyik helyszínre igyekszünk bevásárlókosarunkkal, hiszen az ősz számtalan zöldsége minden piacon megtalálható. Ha szeretjük a karfiolt és a brokkolit, két kézzel vásároljuk, mert télen bizony felszökik az ára. Fagyaszthatunk is le belőle, de ebben az esetben mindenképp szedjük darabokra és blansírozzuk (2-3 percre forró vízbe merítjük). A cékla is egyre nagyobb érdeklődésnek örvend, hiszen folsavtartalmának köszönhetően igen egészséges, ráadásul vérképző hatással is bír. Főzve, nyersen, darabolva, léként, salátába vagy akár süteménybe is tehetjük.

21_cukkini1.jpgBár burgonyát egész évben kapni, utoljára októberben lehet begyűjteni a földekről. Ha szeretnénk olcsón hozzájutni, érdemes ősszel egy nagyobb zsákra beruházni. Lassan a padlizsán és a cukkini ideje is lejár. Előbbiből rakhatunk el krémet, utóbbit pedig szintén fagyaszthatjuk. A tökökkel hasonlóan járjunk el: gyaluljuk le, és fagyasszunk belőle sokat. Ha tehetjük, még mostanában főzzünk belőle finomságokat, töltsük meg, élvezzük ki különleges ízüket. És akkor a sütőtök. Sokan úgy vélik, ez igazán őszi zöldség, holott már nyár végétől kapható. De valóban, télen fogyasztunk ebből a legtöbbet, a hideg, zord estéken jól jön egy kis édes-mézes sült sütőtökös kényeztetés.

A kelbimbó és a gombák főszezonja az ősz. A kelbimbó frissen a legfinomabb levesben, főzelékben és sütve is, fagyasztásával még hónapokig várhatunk. A gombákat azonban érdemes most megvásárolnunk, hiszen ebben az évszakban nem csak csiperkét vásárolhatunk. Nincs is finomabb egy őzlábgombából készült paprikásnál.

És természetesen folytathatnánk még a sort, hiszen a saláták (rukkola, madársaláta, spenót stb.), hagymák és retkek is ilyenkor még többedmagukkal megtalálhatók a standokon. Az őszi napsütés a paradicsomok érésének is kedvez még, patiszont is vegyünk, hiszen hónapokig eláll a spájz padlóján…

Érik a szőlő…

Gyümölcsökre sem lehet panaszunk ebben az időszakban, hiszen az alma országaként ennek rengeteg fajtája várja a vásárlókat. Körtékből sincs hiány. Ezeket nyersen is fogyaszthatjuk esti rágcsálnivalóként, de akár kompótot is készíthetünk belőlük, pitében sütve pedig igazi örömöt szerezhetünk barátainknak. Birsalmából most készíthetünk sajtot, így mindig lesz kéznél édesség.

alma.jpgMíg a szilva lassan eltűnik a piacokról, szőlőből egyre több és több van. A csemegeszőlők nem csak ízletesek, hanem egészségesek is. Hatalmas mennyiségű kalciumot tartalmaznak, bioflavonoidokban gazdagok, vagyis antioxidáns hatásúak. Bár bőségesen tartalmaznak cukrot, ha nem habzsoljuk tele magukat szőlővel, akkor épp, hogy nem hizlal, hanem akár fogyhatunk is szemezgetésükkel.

A füge nem túl gyakori a polcokon, de ebben az évszakban még előfordul. Különleges csemege, amely sajtokkal, szőlővel bármely ebédlőasztal dísze lehet. A kökény és áfonya vásárlásakor is hasonlóra számíthatunk: ritka és drága kincsek ezek, de egészségünkre gyakorolt hatásuk miatt kifejezetten ajánlott fogyasztásuk.

Végül egy nagy kedvencet is említsünk meg, amelyről nem igazán a gyümölcs, de nem is a zöldség jut eszünkbe: ez a gesztenye. Sokszor a piacokon is találunk gesztenyesütőket. Mennyei illat öleli át a levegőt. Ha pedig veszünk egy csomaggal, otthon, a sütőben is elkészíthetjük, így a lakásba is becsempészhetjük az ősz illatát. 

Szólj hozzá

piac egészség bevásárlás zöldségek étrend egészséges táplálkozás kiegyensúlyozott étkezés