2014. sze 25.

Tízórai mustra - Mi kerüljön az uzsis dobozba?

írta: MVCs
Tízórai mustra - Mi kerüljön az uzsis dobozba?


hamburger-500x333_1.jpgAmikor először megy a gyermekük óvodába vagy iskolába, a sok teendőn és az izgalmakon túl gondolnunk kell egy igen fontos dologra is: mit fog enni a kicsi? Aztán ahogyan telnek az évek, úgy tér vissza ez a kérdés nap, mint nap. Mindannyian szeretnénk, ha gyermekünk egészségesen étkezne, hiszen így válhat belőle egészséges felnőtt. Miben rejlik a titok nyitja?

Mai rohanó világunkban kinek van ideje reggelizni vagy épp elkészíteni egy kiadós szendvicset? Pedig erre nagy szükségünk lenne, pláne, ha még kisgyermek is van a családban. Hiszen számukra a szülők a példák, és példájuk egy életre beivódik a kicsik agyába. Ráadásul egyre többen kötelezik el magukat az egészséges életmód mellett, aminek szerves részét képzi az egészséges táplálkozás. Mivel minden szülő a gyermekének a legjobbat akarja adni, érdemes ezt az étkezések alkalmával elfogyasztott tápanyagok gondos válogatásánál kezdeni.

Mennyi az annyi?

Három kulcsszót jegyezzünk meg: gyakran, kicsit és rendszeresen. Alapvetően a kicsiknek is és a nagyoknak is öt étkezésre (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora) van szükségük, hogy a nap során kitartson energiájuk, ne lankadjon figyelmük és ne legyenek kedvetlenek. Mind közül a legfontosabb a reggeli, hiszen ez indítja be a szervezetet az éjszakai pihenés és regenerálódás után. Mégis ezt hagyja el a legtöbb ember. A gyerekeknek azonban nagy szükségük van rá, hiszen már az első órákat is ki kell bírniuk valahogyan a suliban. Egy könnyed müzli, egy joghurt, egy pohár gyümölcslé, és máris sikeresebb lesz a tini is az iskolában.

szendvicstartó.jpgAzonban megéri otthon elkészíteni a tízórait és uzsonnát is. Egyrészt a gyermek ízlésének megfelelő ételt fogyaszt majd el a szünetben, másrészt pontosan ellenőrizhetjük, milyen tápanyagokból töltekezik. Sajnos még így is lehetséges, hogy a büfé édes-sós kínálata elcsábítja a csemetét. Épp ezért sokszor nehéz helyzetben vannak a szülők, de nem szabad feladni, hiszen az ételvariációk száma szinte végtelen.

Hogyan álljunk neki?

Alapvetően fehérjékre és szénhidrátokra van szüksége a szervezetnek a megfelelő működéshez. A fehérjék a sejtregenerációban vesznek részt, a szervezet fő építőkövei, elengedhetetlenek a hormon- és immunrendszer megfelelő működésében, és – többek között – az izomzat felépítésében is jelentős szerepük van. Szervezetünk a szénhidrátok elégetése során energiához jut, így raktározott formájából gyors hasznosulás figyelhető meg. A fehér lisztből készült ételekből gyorsan, de csak igen rövid időre nyerhető energia, míg a teljes kiőrlésű gabonák jó időre ellátják a szervezetet.

Mi kerüljön a tízórai csomagba?

Először is érdemes venni egy-két szendvicstartó dobozkát és színes, figurás kulacsot, amelyekből szívesen eszik és iszik a gyerek. Ez biztosan meghozza majd minden alkalommal a kedvét a finomságok elrágcsálásához. Ezután találjuk ki, mit is tartalmazzon a doboz és a kulacs.

kulacs.jpgÉrdemes teljes kiőrlésű pékárut vásárolnunk, de a kicsit több idővel rendelkező anyukák akár süthetnek is magvas kenyeret, pitát. Így a szénhidrát szükséglet egy részét már ki is elégítettük. Tehetünk a szendvicsbe sonkát, natúr csirkemellet, felvágottat, de akár különböző krémekkel is kísérletezhetünk: padlizsán, tojás, túró, ricotta, májas, stb. Ezekre vagy ezek mellé tegyünk zöldségeket nyersen, darabolva. Sok gyerek szívesen rágcsálja a répát, ha az hosszú csíkokban vagy karikákban szeletelve kerül elé.

A tejtermékekről se feledkezzünk meg, hiszen ezek a gyerekek legfontosabb kalciumforrása. Azonban nem mindegy, milyen tejet adunk nekik. Lehetőség szerint házi tejjel kínáljuk őket reggel, míg iskolába inkább különböző tejtermékekkel egészítsük ki táplálékukat. A szendvicsbe kerüljön alulra vaj, míg felülre sovány sajt. Érdemes otthon összekeverni egy natúr joghurtot egy adag gyümölccsel, így elkerülhetjük az agyoncukrozott bolti verziók fogat károsító és hizlaló hatását.

tízórai doboz.jpgFrissen a piacról és a turmixgépből

Gyümölcsöt és zöldséget mindenképp tegyünk a csomagba, felkockázva, hosszú csíkokra szeletelve, hogy könnyebben szállítható és ehető legyen, de akár tejjel turmixolva a kulacsba is kerülhet. Ha már az innivalóknál járunk, akkor a napi szükséglet (kisgyermek esetén 1-2 dl, tiniknél kb. 1 liter) egy házi szörp, tea, ásványvíz vagy facsart gyümölcs segítségével könnyedén kielégíthető. A lényeg, hogy ezen a ponton is kerüljük a cukrokat, főképp a boltban vásárolható verziókat.

És végül, de nem utolsó sorban süssünk otthon édességet, készítsünk együtt a gyerekekkel müzli szeletet! Számtalan recept kering az interneten, válogathat mindenki kedve és ízlése szerint, szem előtt tartva elvárásait, szokásait. A lényeg: gyakran, kicsit és rendszeresen étkezzünk!

Szólj hozzá

egészség tej cukor szénhidrát egészséges táplálkozás egészséges életmód kiegyensúlyozott étkezés