2014. sze 24.

Vízi aerobik az idősek sportja? Kipróbáltuk!

írta: JóEgészség Tamy
Vízi aerobik az idősek sportja? Kipróbáltuk!

pg-aquafitness.jpgA nyári időszakban már szinte minden strandon alapprogram napi egy-két alkalommal egy félórás ízelítő a vízi aerobikból. A csemetéknek garantált élvezet, de minden korosztálynak különleges élmény lehet, amikor derékig a Balatonban, zenére egyszerre mozog akár csak 20-30 ember.

De amikor beköszönt az ősz, és visszatérünk a monoton hétköznapokba, akkor sem kell lemondanunk erről az élményről, hiszen egyre több uszodában, valamint a medencével felszerelt edzőtermekben is tartanak már ilyen foglalkozásokat. Erről a sportról az él a köztudatban, hogy időseknek és komoly túlsúllyal küzdőknek ideális, ahogyan arról már korábban írtunk is. A valóságban azonban ez a sport sokkal nehezebb, mint amilyennek tűnik.

Észrevétlen izommunka tetőtől talpig

Aki valaha próbált már akár csak derékig érő vízben futni, nagyon jól tudja, hogy nem egy kifejezetten egyszerű feladatról van szó. A víz ellenállásának köszönhetően már az egyszerű séta is megmozgatja minden izmunkat, márpedig a vízi aerobik ennél kicsit többről szól.

A szivacsból készült „súlyzók” és egyéb eszközök emelgetése könnyű – amíg az ember a parton próbálja. A vízben azonban megváltoznak a viszonyok, egy szivacslabda mozgatása a víz alatt már komoly erőpróbát jelent, pláne ha minimum százszor kell megismételni a mozdulatsort, miközben ritmusra, tempósan sétálunk a medence hosszában.

Kinek ajánljuk?

Ideális választás azok számára, akik évek óta nem sportoltak, hiszen annak ellenére, hogy komoly izommunkát jelent, kifejezetten élvezetes, és legalább a saját súlyunkat nem szükséges közben emelgetni. Emellett természetesen tökéletes választás, ha valamilyen ízületi problémával küzdünk, és természetesen jó kezdő testmozgás komoly súlyfelesleggel rendelkezőknek.

Végül, de nem utolsó sorban ajánljuk műtét, különösen pedig mozgásszervi műtétek, törések után lábadozóknak a rehabilitációs időszakban – nem véletlen, hogy számos kórházban a terápia része, hiszen úgy erősíti az izmokat, hogy közben nem áll fenn az elesés, túlterhelés, megerőltetés veszélye. Fontos azonban, hogy amennyiben rehabilitációs céllal választjuk ezt a sportot, az óra előtt konzultáljunk az edzővel, jelezzük neki problémánkat, így ő szakértőként a számunkra megfelelő feladatokra fog koncentrálni, illetve figyelmet fordít arra is, hogy mely gyakorlatok nem javasoltak adott esetben.

Szólj hozzá

sport egészség mozgás aquafitness