2014. aug 07.

Fogyibogyó? Diéta? Sport? – Mennyi az elég?

írta: JóEgészség Tamy
Fogyibogyó? Diéta? Sport? – Mennyi az elég?

couch-potato.jpgIgen találó, ám annál lefordíthatatlanabb kifejezés a „couch potato”, ami egész társadalmunkra egyre inkább jellemző – tisztelet a kivételnek. A kifejezés az amerikai szlengből ered, és eredetileg a kanapés életmódra, azon belül is a tévé előtti chipsevésre utal.

Mára a kifejezés jelentése átalakult ugyan, de sokat nem változott: azon embereket jellemezzük így, akik már olyan mértékben híztak el, hogy nehezükre esik a testmozgás, ezért bánatosan krumpliszirmot majszolnak a fogyibogyi reklámokat bámulva.

Csodabogyó: amiért megéri felkelni

Feltehetően innen eredeztethető a legtöbb ilyen „csodaszer” köré szőtt legenda és mítosz: lőn egy asszony, ki bánatában megrendeli a kis piros pirulákat, amikben hisz. Beveszi az elsőt, s máris légiesen könnyűnek érzi magát, gyakrabban áll fel a kanapéról, odafigyel a táplálkozásra, kevesebbet vagy máshogy eszik, többet mozog – erőlködés nélkül.

Összességében a legtöbb nagyoncsodaszer csak pszichésen hat. Természetesen minden ilyen fogyasztó tablettának és étrend-kiegészítőnek van olyan összetevője, mely segíti a fogyást, azonban drasztikus fogyasztásra önmagában egyik sem alkalmas. A fogyásra nem egy fogyibogyó a megoldás, ám ezen termékek marketingesei mindent elkövetnek azért, hogy elhidd, hogy mégis le tudsz fogyni a termékeikkel.

Gyakorlatilag megvásároltatják veled a reményt.

Villámdiéta = villámtúlsúly

fast diet.jpgA másik igen lenyűgöző találmánya a női nemnek: a villámdiéta.

Minden olyan nőtársunk, aki nem nyert tökéletes alakot a genetikai lottón, legalább egyszer kipróbált már elkeseredésében, kétségbeesésében egy-egy ilyen 3 napos, maximum 2 hetes diétát a tökéletes randi, az osztálytalálkozó, a ballagás, a munkahelyi buli, a nyaralás, a házassági évforduló előtt.

Ezek a diéták papíron igen jól mutatnak, sőt, gyakran eredményesek is, további nagy előnyük pedig az, hogy olyan rövid ideig tartanak, hogy mellékhatásként semmilyen hiánybetegség vagy egyéb probléma nem alakul ki.

A hátrány ezzel együtt kéz a kézben jár: ezek a diéták olyan rövid ideig tartanak, hogy mire szervezetünk hozzászokna a megváltozott életmódhoz, addigra vissza is állunk az eredeti táplálkozási szokásainkra. Ennek köszönhetően az éhezés hatására elraktározza a szervezet mindazt, amit megeszünk. Az eredmény pedig két hét villámfogyást követően két hét alatt akár kétszerannyi túlsúly is lehet.

Létezik-e csoda módszer?

A legegészségesebb és napjainkban szerencsére egyre elterjedtebb módszert hagytuk utoljára.

Most egy olyan dologról van szó, melynek alkalmazásával rövid idő alatt is látványos eredményt érhetsz el, garantáltan nem károsítja a szervezetedet, egy bizonyos pontig a visszahízást is megakadályozza – csak egy kis akaraterő kell hozzá.

Ha Te is fellelkesültél, ideje felkeresni a legközelebbi futópályát, edzőtermet, uszodát, lovardát vagy sportklubot.

A kemény munka nem úszható meg. Ha fogyni akarsz, akkor sportolnod kell, és minél előbb kezded el, annál hamarabb jönnek az eredmények. Fordítva is igaz ez: minél tovább vársz valamilyen csodabogyóra, annál tovább cipeled a kis többlethusit a hasadon (vagy ahonnan fogyni akarsz).

Természetesen a tudatos táplálkozás kiemelten fontos, amikor a hosszú évek kemény munkájával elraktározott zsírrétegektől akarunk megszabadulni, mégis, a teljes „diétának” a 70%-át teszi ki a sport.

És hogy kinek milyen sportot ajánlunk? Kövess bennünket, mert kipróbáljuk a legkülönbözőbb sportokat a zumbától a kettlebellig, a lovaglástól a fallabdáig!

Fotók forrásai: unsv.com, onsugar.com

Szólj hozzá

sport diéta mozgás egészséges életmód túlsúly étrend-kiegészítők