2014. aug 05.

Élet a cukron túl?

írta: JóEgészség Tamy
Élet a cukron túl?

WhiteSugarCake.jpgKorábbi cikkünkben több hozzászólónk is kifogásolta, hogy a paleo étrend tiltja a finomított szénhidrátokat. Ezúttal nem szólunk arról, hogy a diéták szabályait nem mi alkottuk meg, ahogyan megfeledkezünk arról is, hogy a legtöbb modern étrend általában a szénhidrátokat nem, de a finomított szénhidrátokat kifejezetten tiltólistára teszi.

Ezúttal kizárólag a finomított szénhidrátok szervezetre gyakorolt hatásaira koncentrálunk.

  1. A finomított cukrok hatására a szervezetben a cukrok gyorsan felszívódnak, túlstimulálva a hasnyálmirigy működését, aminek köszönhetően az inzulinszint ugrásszerűen megnő, emelkedik az energiaszint, amivel azonban a szervezet nem tud mit kezdeni, így az zsírpárnává alakul.
  2. A legújabb kutatások szerint a finomított szénhidrátok rendszeres fogyasztása összekapcsolható egyes szívbetegségekkel is.
  3. Az ilyen jellegű szénhidrátok fogyasztásának csökkentése is elegendő ahhoz, hogy minimális étrendi változásokkal hosszú távon érzékelhető sikereket érjünk el a diétánkban.
  4. A finomított szénhidrátok rendszeres fogyasztásának köszönhetően kialakuló túlsúly és az ezzel gyakran együtt járó betegségek, mint a diabétesz, sokkal súlyosabbak, mint az a tény, ha napi eggyel kevesebb fánkot fogyaszthatunk csak el.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy holnaptól senki nem eheti meg a kedvenc kakaós csigáját a kedvenc pékségéből. Legyen a finomított szénhidrátok elhagyása egy diétához kapcsolódó döntés vagy éppen egy egészséges életmód és táplálkozás felé vezető lépés, nem kell végletesen felfogni a kérdést. Olykor-olykor belefér a sarki cukrásztól az isteni minyon, gyerekkorunk kedvenc fagyizójából a házi készítésű fagyigombócok, vagy néhány kocka a kedvenc csokinkból.

Nem törvény, lehetőség

Nemet mondani a finomított cukrokra: lehetőség. Lehetőség arra, hogy teljes, hosszú, boldog, egészségesebb életet éljünk. Ezzel együtt sem áthághatatlan szabály, csupán ajánlás. Végeredményben pedig minden ember más: mindenki azt eszi, amit szeret; arra költi a pénzét, amire akarja; annyit él, amennyit kiharcol magának.

Szólj hozzá

egészség diéta mozgás cukor szénhidrát egészséges táplálkozás egészséges életmód kiegyensúlyozott étkezés