2014. júl 29.

Így nem híztak el az ősemberek – És Te paleózol már?

írta: JóEgészség Tamy
Így nem híztak el az ősemberek – És Te paleózol már?

paleo2.jpgA paleolit étrend napjainkban egyre elterjedtebbé válik Magyarországon. Ahogyan arra a közismert diéta elnevezése is utal, ez az étrend nem mai találmány, sőt. A lényege, hogy ha visszatérünk a kőkori étrendhez, akkor elkerüljük azokat a modern ételeket, amiket az emberi szervezet nem képes rendesen megemészteni, hiszen csak párezer éve tartoznak a mindennapi táplálékok közé, és nem tudtunk még alkalmazkodni a fogyasztásukhoz.

Mint minden diéta esetében, itt is vitatkozhatnánk arról, hogy mennyi valóságalapja vagy éppen értelme van. Pedig a paleolit puding próbája az evés! Elöljáróban szögezzük le: minden diétával lehet fogyni! Az, hogy mennyit és milyen tempóban, az számbavehetetlenül sok tényezőtől függ. A legfontosabb, hogy minden diéta szabályait úgy tartsuk be, hogy közben tudatosan odafigyelünk magunkra, testünk jelzéseire és a kiegyensúlyozott táplálékbevitelre!

Paleo: étrend, nem vallás!

Nevezhetjük diétának, étrendnek vagy életmódnak, a lényeg, hogy a paleózás alapja az, hogy a mindennapi életünk részévé váljon. Ennek megfelelően ne úgy tekintsünk rá, mint szabályok áthághatatlan tömegére, hanem mint útmutatóra, javaslatra a mindennapi táplálkozáshoz.

Nagy ritkán átléphetjük a határokat, néha „bűnözhetünk” egy keveset, hiszen az élet célja nem az önkínzás. A lényeg az, hogy a főbb vonalait kövessük ennek az életmódnak – a hatás így is garantált!

Amit mindenképp kerülj el nagyívben…

A paleo rendszerének lényege tehát, hogy azt edd, amit az ősember, mert azt bírja a szervezeted a legjobban megemészteni és felhasználni. Ennek megfelelően a paleo felfogása szerint tilosak a gabonafélék, a burgonya, a kukorica, a cukrok, de pl. a hajdina is. Emellett szigorúan kerülendők még a hüvelyesek, mint például a bab, borsó.

Mit egyek?

paleo1.jpgA húsok, zöldségek, gyümölcsök és a tejtermékek közül kizárólag a sajt az, ami ebbe az étrendbe belefér. Ennek megfelelően a különböző húsok, húskészítmények ideálisak, legyen az egy szelet csirkemell vagy éppen egy szál házikolbász. Megengedett továbbá a gyümölcs és a zöldség (a hüvelyesek kivételével) minden mennyiségben, bármilyen formában.

A paleo nem tiltja a tojást, ahogyan a legkülönbözőbb zsiradékok használata is megengedett, így változatos és különleges ételcsodák készíthetőek ebben a diétában.

A cukor teljes elhagyásának köszönhetően cukorbetegek számára is követhető étrend.

A paleo legnagyobb előnye, hogy nem a kalóriaszámlálgatás miatt lesz kiegyensúlyozott az étrended, hanem az ételválasztásaid miatt. Ez lényegesen könnyebb és finomabb útja annak, hogy egészségesre edd magad!

 

És hogy milyen hatása van a mindennapjainkra? Erről a közeljövőben tudósítunk, ugyanis mi nemcsak beszélünk róla, de ki is próbáljuk!

Szólj hozzá

egészség diéta étrend egészséges táplálkozás egészséges életmód paleo paleolit kiegyensúlyozott étkezés paleolit diéte