2014. nov 11.

Szexin és fitten – pocakosan is

írta: MVCs
Szexin és fitten – pocakosan is

Fejezetek a kismamatornák fajtáiról 1. rész

kismamatorna2.jpgA hidegebb idő beköszöntével egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, lassan elmaradnak a csípős hideg miatt a hosszú séták, a kirándulások is ritkulnak. A kilók pedig szép lassan vándorolnak fel. Ráadásul ez hatványozott akkor, amikor egy pici baba fejlődik a pocakban, hiszen ebben az időszakban változtatni kell az étkezési szokásokon, mozgáskultúrán, és figyelni kell arra, hogy ne erőltesse meg magát a boldog kismama. De akkor mégis hogyan lehetünk fittek áldott állapotban?

Az első és legfontosabb az, hogy a terhesség első heteiben nagyon vigyázzunk magunkra. Lehet, hogy valaki rendszeresen sportolt és egyáltalán nem érzi magát rosszul az első trimeszterben, mégsem érdemes ilyenkor folytatni a keményebb sportágakat, hiszen nem várt vérzés léphet fel, és legrosszabb esetben akár a fejlődése első szakaszában lévő magzatot is elveszíthetjük. Mindenképp konzultáljunk a nőgyógyászunkkal, és a már betöltött 12. hét után menjünk csak el tornázni, ha arra engedélyt kapunk az orvosunktól. Ugyanis ha akad néhány kritikus pont a laborleleten, az ultrahang felvételen vannak „sötét” foltok, esetleg korábban volt nőgyógyászati műtétünk vagy vetélésünk, érdemes megfontolni, de legalábbis későbbi időpontra tenni a mozgást.

A legkellemesebb, legenergiadúsabb időszak a második trimeszter, így ha semmi akadálya sincs a mozgásnak, ekkor belevághatunk. Általánosságban a kismama torna jó erőnlétet ad, átmozgatja az egész vázrendszert, olyan izmokat erősít meg, amelyek a szülés, a szülés utáni felépülés, a szoptatás és a gyermek hordozása során lesznek igénybe véve. De vajon mely kismama-sportágak közül választhatunk? Mindenképp tekintsünk vissza arra, hogy mit sportoltunk korábban, mennyire rendszeresen mozogtunk, mit tanácsol orvosunk, és esetleg keressünk fel egy gyógytornászt is, hogy a számunkra ideális mozgásformát válasszuk.  

kismamtorna.jpgIzomerősítés a nagykönyv szerint

Ez a kismama torna leginkább ellenőrzött és kíméletes formája. Egy gyógytornász segítségével végzik az anyukák a gyakorlatokat, aki az újonnan érkezőket kifaggatja arról, hogy a terhesség előtt mozogtak-e, ha igen, akkor mit és milyen egészségügyi (főképp mozgásszervi) betegségekkel küzdöttek korábban. Ezen információk fényében elmondja, milyen gyakorlatokat hagyjon ki az illető és melyeknél legyen óvatosabb, vigyázzon magára és a magzatra is. Kisebb csoport esetén torna közben is figyelmeztet a kritikus pontokon.

A torna segítségével a gyógytornász a gerincre, a helyes testtartásra, a megnövekedett súlyt cipelő izmok kidolgozására, vagyis egy – mondhatni – átlagos állóképesség kialakítására törekszik a gyógytorna alapjait szem előtt tartva. A felsőtesten a mellizmok, karizmok és a lapocka erősítése kerül előtérbe, természetesen a hasizmok ebben az állapotban kimaradnak, míg a derék és csípő izmaira minden alkalommal nagy figyelmet szentel a gyógytornász, hiszen ezeknek kell elhordozniuk a felszedett kilókat és egy pocakban fejlődő kisembert. A test alsó része is karban van tartva, hiszen a plusz kilók miatt erősen terhelődik a láb, így komoly rizikót jelentve a visszér kialakulásának, amely megfelelő gyakorlatokkal megelőzhető illetve enyhíthető.

A mozgásformák kímélőek, mégis hatékonyak. Bárki elkezdheti ezek attól függetlenül, hogy sportolt-e már valaha, hiszen nem csak szinten tartásra alkalmas ez a torna, hanem új izomzat fokozatos megerősítésére. Ráadásul általában a szülés során használt izmokat is átmozgatják egy-egy alkalommal, hogy majd élesben ne csak testileg, hanem könnyebben ott tudjon lenni agyban is az anyuka.

kismamajóga.jpgA lélekbalzsam

A test és lélek harmóniája – ez a jóga. Nem csak azoknak ajánlott, akik áldott állapotuk előtt is hódoltak már e mozgáskultúrának. Bátran belevághat bárki, aki szeretné megtanulni a helyes relaxációt, légzőgyakorlatokat, és aki arra vágyik, hogy rohanó világunkban egy rövid időre befelé figyeljen. Ezzel nem csak a saját lelkét ápolja a kismama, hanem a belsejében fejlődő kis magzat felé is fordul.

Természetesen a kismama jógán is – a klasszikus kismama tornához hasonlóan – az eredeti gyakorlatok adaptációját végzik a résztvevők. A mozgásokra tudatosan kell figyelni, összpontosítani, így a teljes vázizomzat átmozgatható és közben folyamatosan befelé is irányul a figyelem. Különösen nagy hangsúlyt fektetnek a jógaoktatók a gátizmokra, a helyes légzőgyakorlatokra, amelyek segítségével a vajúdás és a szülés is tudatosabb és könnyedebb lehet. Jógára az első trimeszter 13-14. hetétől érdemes járni, akár teljesen a szülésig.

Folytatjuk...

 

Szólj hozzá

kismama magzat baba torna jóga mozgás terhes