2014. nov 23.

Formásan és energikusan – pocakosan is

írta: MVCs
Formásan és energikusan – pocakosan is

Fejezetek a kismamatornák fajtáiról 2. rész

kismama.jpgCikkünk előző részében a két legismertebb pocakos tornát vettük szemügyre: a kismamatornát és a kismamajógát. Mindkettőt külön erre a mozgáskultúrára specializálódott oktató vezeti, így figyelembe véve egyesek korábbi problémáit, betegségeit végzik együtt, mindenkire külön-külön odafigyelve a gyakorlatsorokat. Azonban van „élet” e két műfajon is túl. Nézzük, milyen tornára iratkozhat még be egy áldott állapotú nő.

Átmozgat mindent

Az eddig megismert tornafajták közé sorolhatjuk még a pilatest, amely kíméli mind a kismama gerincét, mind ízületeit. Átmozgatja az egész testet, vagyis a hátizmokat nem csak lazítja, erősíti is, nem engedi megterhelni azokat, kitűnő hatással van a gát- és medenceizmokra, amelyek a szülés során különösen igénybe vannak véve. A kismamákra fejlesztett pilates nem terheli meg a szívet, amely ebben az időszakban amúgy is túlpörög, hiszen nem csak az anyuka, hanem a magzat vérellátásában is komoly szerepet kap.

kismama_joga_4_440565_79337.jpgÉpp ezért nem ajánlott terhesen megerőltető sportágakat űzni (aerobik, futás, kerékpározás stb.), hiszen nagyon megterhelik a szívet, ráadásul a megnövekedett súly miatt könnyebben kialakul visszér is. A másállapotban figyelni kell a megváltozott hőszabályozásra, hiszen sportolás közben több fokkal is megnőhet testhőmérsékletünk, amely a magzatra akár káros is lehet. Mindezek fényében talán érthető, hogy a korábban sokat, rendszeresen sportoló hölgyeknek kismamaként orvosuk elővigyázatosságból inkább egy ellenőrzött keretek közti, nem túlzottan megterhelő mozgásformát javasol, amilyen a pilates is.

Amikről kevesen tudnak

Létezik több olyan kismama torna irányzat is, amely nem feltétlenül a fittség mellett teszi le a voksát, legalábbis nem a bárki által látható izmok karbantartása mellett. Melyik nő ne szeretné magát szexinek érezni? Sokszor sajnos pont a kismamák, akiknek egy idő után már a mozgás is terhes, holott a világ egyik legnagyobb csodáját élik át, a nőiességük ez alatt az időszak alatt éri el csúcsát. Mindenki mosolyog egy áldott állapotban lévő nő láttán, hiszen nem csak egy fejlődő élet gondolata suhan át az emberek agyán ilyenkor, hanem a kismama átszellemült, boldog tekintete is visszatükröződik az embereken. És ahhoz, hogy ne csak a kicsi miatt legyen boldog a nő, hanem az állapotával is meg legyen elégedve, többek között intimtornára és akár rúdtánc tanfolyamra is ellátogathat.

kismamtorna - rúdtánc.jpgA nőgyógyászok és gyógytornászok nem győzik hangsúlyozni az intimtorna fontosságát az első terhesség előtt, hiszen ezzel a gátizmokat edzhetjük, amelyek munkája mind a szülés során jelentőséggel bír, mind a szülés utáni felépülést gyorsítják, nem is beszélve a rendszeresen, akár naponta végzett gyakorlatok hatásáról a házastársi együttlétek során. Az intimtornával továbbá az egyik legjellemzőbb kismama „betegséget”, az inkontinenciát is megelőzhetjük, illetve csökkenthetjük. Ráadásul sok olyan elváltozástól menthetjük meg szervezetünket, mint a méh, a húgyhólyag hasüregbeli elcsúszása, stb. Hazánkban számtalan helyen oktatnak intimtornát, a legtöbben Kriston Andrea vonalát képviselik, illetve ma már megismerkedhetnek az elszántak Kari Bo fizioterapeuta munkájával is, amely a Core Mum nevet viseli.

Végül, de nem utolsó sorban akár pocakosoknak kifejlesztett rúdtáncra is ellátogathatnak mindazok, akik nem csak belülről szeretnék magukat szexi kismamának érezni, hanem arra vágynak, hogy járásukon, testtartásukon is ez visszatükröződjön. Természetesen ezeknek a tréningeknek az anyagát is orvosok és gyógytornászok segítségével dolgozták ki, hogy a másállapotban is bátran vállalhassák nőiességüket a jelentkezők. 

Szólj hozzá

sport kismama egészség magzat baba torna mozgás pilates intimtorna