2014. okt 23.

Étel az Óperenciás piacon is túl...

írta: MVCs
Étel az Óperenciás piacon is túl...

piac3.jpgNemrég a piacon jártunk, ahol kosarunkba válogattunk az ősz zöldségeiből és gyümölcseiből néhányat. Ebben az évszakban még különösen vitamindús alapanyagokhoz juthatunk hozzá, amelyekből érdemes az embert próbáló télre eltenni: fagyasztva, szárítva vagy csak a spájz egy eldugott szegletében, a padlón hagyni. De mi van akkor, ha kedvünk támad elővenni valamelyik nyersanyagot, és készítenénk belőle valami különlegeset?

 

Mindenképp érdemes olyannal kezdeni a sütés-főzést, amely még friss, hiszen így annak a helyére vásárolhatunk még újat, amit pedig lefagyasztottunk, annak a napjai még nincsenek megszámlálva. Ha szeretnénk jól átgondoltan megalkotni például egy hétvégi menüt, akkor készítsünk listát, hogy mikor és mit szeretnénk főzni. Így a vásárlást is megkönnyítjük magunknak, ráadásul a recepteket is egyszerűbb összerakni.

A hűvösebb napokra tekintettel akár elmélázhatunk a keleti fűszerek rabul ejtő világán is, hiszen nem csak új és varázslatos ízekkel kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat, hanem a lelkünket is. Az ízek mellett a lakást betölti a curry és fahéj illata, de a gyömbér sem engedi elménket pihenni.

Természetesen nem csak a keleti világ ragadható meg az ősz ízeiben, hiszen a jól bevált rántott, rakottas ételek is száműzhetik éhségünket. Sokan a húson kívül ritkán fogyasztanak csak zöldségeket, pedig meglepődnének, milyen ízkavalkádra képesek például panírozva. Nézzünk meg néhány őszi csemegét!

Léből élünk

sutotokkremleves-w.jpgTalán az egyik legkönnyebb ételnek a krémlevesek számítanak. Nem sok alapanyagot követelnek meg, ráadásul igen egészségesek tudnak lenni. Egyesek a sűrítésüket liszttel, mások étkezési keményítővel végzik, azonban ha arra törekszünk, hogy gyomrunknak könnyed eledellel szolgáljunk, akkor inkább a kiválasztott zöldség mellé tegyünk 1-2 krumplit és pépesítsük az egészet együtt, botmixerrel. Liszt és keményítő nélkül is tökéletesen sűrű állag, de sokkal erőteljesebb ízeket érhetünk el: maga a zöldség köszön majd vidáman vissza minden kanálból!

Nézzük, miből is készítsünk krémlevest! Ha ősz, akkor az ember főként a sütőtökre gondol, holott ilyenkor is milyen jól tud esni egy csésze gomba- vagy zellekrémleves pirított tökmaggal vagy az igazi náthaűző fokhagymakrémleves. A standokon még bőven akad cukkini, amiből nem muszáj krémlevest készítenünk, hiszen néha a ropogós zöldségkockák is jólesnek.

(Ne) TÖKölj!

A sütőtökkel (vagy akár a sárgarépával) lehet a legjobban kísérletezni. Ugyanis az alaprecept hozzávalóit ízlés szerint felcserélhetjük más és más összetevőkre, fűszerekre. Az sem mindegy, hogy a leves készítése előtt megsütjük a tököt vagy főzni szeretnénk. Az előbbi édes, míg utóbbi krémesebb, lágyabb ízekkel ajándékoz meg. Az (csirke)alaplevet felcserélhetjük tejre, akár kókusztejre is; rakhatunk bele gyömbért, curry-t, garam masala-t, de akár chilit is, így máris Földünk keleti felére csöppenünk. Ráadásul gyümölcsökkel, így almával, körtével, de még paradicsommal is keverhetjük. Játszadozzunk ezzel a sokarcú zöldséggel, garantáltan nem marad el a tapsvihar az első fogás után!

Rántva, sütve, töltve, rakva

rantott-cukkini01.jpgA zöldségek rántva is kiválóak, nem csak köretként! Sőt! Sokan még nem is hallottak arról, hogy ha zellerkrémlevest készítenek, néhány karikát szedjenek ki turmixolás előtt a léből, majd rántsák ki. Vagy ettünk már esetleg bundázott burgonyát? És cukkinit vagy padlizsánt? Talán a patiszonnal rántva már a legtöbben találkoztunk, igazi joker étel, ezért is érdemes otthon tartani egy-egy példányt belőle. Hónapokig nem romlik meg, azonban ha fagyasztani szeretnénk, előtte mindenképp sózzuk be, csepegtessük le, majd csak ezután zacskózzuk be és tegyük a mélyhűtőbe.

A tököknél időzzünk még el kicsit. A sütőtök nem csak levesünk gazdagíthatja, ugyanis rizottóba is tökéletes, szinte összeolvad a rizzsel. Tésztához is kitűnő tejszínnel, sonkával keverve, vagy akár salátába, köretként. Meg is tölthetjük, de ezt gyakorlatilag bármelyik tökfélénél megtehetjük, elég csak elővenni a fagyasztóból egy adag darált húst, egy pici rizst (ez el is hagyható), egy paradicsomot, valamilyen sajtot, amelyeket hagymán összesütünk, majd megtöltjük például a padlizsánt és mehet is a sütőbe. Könnyed és gyors étel! Illetve ha nem valamelyik családtagunk nincs oda a tökfőzelékért, nem kell lemondanunk róla, csak felezzük le, és a másik felét készítsük apróra vágott cukkiniből, fokhagymával, és egy kis csirkepaprikással.

Minden jó, ha a vége jó!

céklatorta.jpgTermészetesen még számtalan fogást készíthetünk az ősz terményeiből, hiszen a tökökön túl gomba, burgonya, cékla, saláták, kelbimbó stb. élik fénykorukat, azonban a sor végeláthatatlansága miatt inkább áttérünk néhány édes és sós desszertre.

Kora délutáni, napsütötte, kinti beszélgetésekhez készíthetünk egy szőlő-sajt tálat, vagy akár szőlős sajtsalátát, amihez érdemes márványsajtot venni és kefírrel összekeverni. A szőlőből édesség is készíthető, hiszen pitében, túrótortában is tökéletesen megállja helyét. A szőlő mellett az alma és körte szezonja az ősz, amikor legalább egyszer illik egy angol almatortát készítenünk.

Végül, de nem utolsó sorban, térjünk vissza a sütőtökre, amelyet desszertekbe is tehetünk, például Halloweenkor a tökös muffin igen közkedvelt. De akár dióval kombinálva tortát is készíthetünk belőle. Céklából és cukkiniből a bevállalósak csokitortát süthetnek, amelynek állaga és íze tuti sikert arat, csak vigyázzunk, a kényes ízlésűek kedvéért csak utólag áruljuk el, miből is készült az édesség.

Szólj hozzá