2014. aug 19.

Így fogyózz, ha már a lépcsőzés is nehezedre esik!

írta: JóEgészség Tamy
Így fogyózz, ha már a lépcsőzés is nehezedre esik!

Túlsúlyosak kíméletes diétája

túlsúly04.jpgA statisztikai adatok alapján egyre több elhízott és kórosan elhízott ember él közöttünk. Sokak számára észrevétlenül kúsznak fel a kilók, mások betegségük miatt nem képesek a hízást megállítani, megint mások a szülés után megmaradt túlsúllyal küzdenek. Amikor azt vesszük észre, hogy néhány lépcső, egy kisebb emelkedő vagy egy 10 perces séta is komoly nehézséget okoz, érdemes lehet elgondolkozni a diétán – saját érdekünkben.

Hogyan fogjunk hozzá?

Számos fogyókúrás étrend található meg az interneten, ráadásul ma már úton útfélen edzőtermekbe botlunk, azonban ha komoly túlsúllyal rendelkezünk, akkor ezek sokszor túlságosan megterhelik a szervezetünket, így nem látványos fogyás, hanem komoly sérülés lesz a végeredmény.

Első lépésként érdemes lehet kipróbálni állóképességünket, valamint rálátni étrendünkre. Előbbi érdekében nincs más dolgunk, mint tenni egy nagy sétát vagy lépcsőzni. Ne kocogjunk, ne erőltessük, a legjobb az, ha egy lépésszámláló segítségével mérjük mennyi idő alatt, milyen tempóban, milyen távolságra jutottunk. Ezt jegyezzük fel, később még jól jöhet. Ugyanezt megtehetjük akár lépcsőn is. Mérjük az időt és a megtett fokok számát.

Ezzel párhuzamosan, anélkül, hogy változtatnánk az étrendünkön, egy hétig szigorúan vezessünk naplót arról, hogy mit eszünk és mit iszunk! Pontos adatokat írjunk fel és ne csaljunk – ezt a naplót magunknak írjuk a saját érdekünkben! Szerepeljen benne minden nasi, minden titkon felfalt süti, és minden pohár sör, kóla, kávé, víz, amit elfogyasztunk.

A helyettesítés

túlsúly05.jpgHa véget ért az első hét, olvassuk végig az étkezési naplót. A következő hetekben a feladat az lesz, hogy minden egészségtelen, illetve hizlaló ételt és italt kivezessünk az étrendünkből. Természetesen ez nem könnyű, sőt, sokszor komoly akaraterőt igénylő feladat, éppen ezért érdemes bizonyos ételeket és italokat helyettesíteni. A tízóraira elfogyasztott péksütemény helyett például választhatunk mandulát, a délutáni nassoláshoz pedig chips helyett pirított csicseriborsót, puffasztott kölesgolyót vehetünk magunkhoz, miközben étkezésünkben a finomított liszteket, cukrokat is le kell cserélnünk. Cukor helyett válasszuk a barnacukrot, de ennél is jobb a stevia, míg fehérliszt helyett használjunk teljes kiőrlésű búzalisztet, teljes kiőrlésű tönkölylisztet vagy éppen kukoricalisztet.

Első lépésként ne csökkentsünk az ételadagokon, csupán cseréljük le a zsíros vöröshúsokat szárnyasokra, a tésztaköretet salátára. Eleinte garantáltan nehéz lesz, komoly akaraterő-próba, azonban nagyon hamar átáll a szervezetünk, így idővel a friss, karikázott répa vonzóbb lesz bármilyen chipsnél, és nem fogjuk tudni elképzelni az esti mozit a kedvünkre fűszerezett csicseriborsó nélkül.

Miért az étkezés?

A tudatos étkezés sokkal fontosabb, mint a rendszeres sport. Sportolhatunk bármilyen keményen, ha az elégetett kalóriák sokszorosát vesszük magunkhoz, jó eséllyel még tovább is hízunk. Emellett a komolyabb túlsúly megmozgatása nehéz, fárasztó és terhelő a szervezet számára – lesérülhetünk, mielőtt bármilyen eredményt elérnénk.

Meg kell tanulnunk ugyanis, hogy az új étrend nem csak egy időszakos diéta, hanem egy új életmód, aminek köszönhetően megszabadulhatunk a plusz kilóktól, és meg is tarthatjuk a vágyott alakot.

Bűnözni szabadon

Ha végképp nem bírjuk a kedvenc süteményünk nélkül, kezdetben iktassunk heti egy, később havi egy napot, amikor engedélyezünk saját magunk számára némi „jutalmat”. Ez nem azt jelenti, hogy ezeken a napokon kontroll nélkül felfalhatjuk a hűtő tartalmát. A bűnözőnapokra mindig válasszunk egy kedvencet és azt engedélyezzük magunknak, kis mennyiségben.

Honnan tudom, ha eleget ettem?

túlsúly02.jpgAz ázsiai országokban él az a szokás, hogy mindössze 80%-ig eszik tele magukat. Természetesen ők sem trükkös módszerekkel mérik az elfogyasztott táplálék mennyiségét, hanem testük jelzéseit figyelik. Szervezetünk ugyanis jelzi, mikor volt elég.

Ha jobban odafigyelünk, észrevehetjük, hogy evés során egy bizonyos ponton jön egy nagy sóhaj, amit aztán számos kisebb követ, míg mozgásképtelenre nem esszük magunkat. Ez az első sóhaj jelzi, hogy elég volt. Felejtsük el gyermekkorunk berögzüléseit, ne törődjünk azzal se, ha csak két falat marad a tányéron, egyszerűen hagyjuk ott. Inkább együnk naponta 4-5 alkalommal ilyen kisebb mennyiséget. Még jobb, ha a napi 4-5 étkezésből legalább 1-2 tisztán zöldségekből, gyümölcsökből áll.

Mit egyek?

Minden embernek egyedi igényei vannak, mindenki szervezete más, ezért a túlsúlyos diétának nincs mintaétrendje sem! A legfontosabb, hogy a megfelelő alapanyagokból válogass és azt edd, amit megkívánsz.

A megfelelő étrend szárnyashúsokból, halból, gombából, zöldségköretekből, főzelékekből, illetve amennyiben ragaszkodunk a péktermékekhez is, teljes kiőrlésű, esetleg magvas kenyerekből, süteményekből áll. Ha nem tudunk lemondani a nasiról, válasszunk olajos magvakat, ám ezekből naponta maximum egy marékkal együnk! Fogyasszunk gyümölcsöt, de banán helyett inkább az almát, barackot, kivit vagy sárgadinnyét vásároljuk meg!

 

Első lépésként tehát az étrendünkön változtassunk. Számos receptet találhatunk az interneten, de mi is segíteni fogunk Nektek, hogy finom, ízletes, mégis fogyókúrabarát ételek kerüljenek az asztalra. Jövő héten pedig várunk benneteket cikkünk második részével, melyben arra térünk majd ki, hogyan mozogjunk, hogyan válasszunk sportot, ha a túlsúlyunk miatt a lépcsőzés is nehézkes.

 

Szólj hozzá