2014. júl 24.

Diétázol? Ezt az 5 diétamítoszt kerüld el!

írta: JóEgészség Tamy
Diétázol? Ezt az 5 diétamítoszt kerüld el!

5 mítosz, ami alapjaiban változtatja meg a felfogásodat - 1. rész

5mítosz01.jpgNapjainkban a diéta, a fogyókúrák és az egészséges életmód, melyek sajnos nem mindig szinonimái egymásnak, számos mítoszt szültek a köztudatban. Ezek eloszlatása, a valóság feltárása nem mindig könnyű feladat, de ha néhány alapvető tényezőt szem előtt tartunk, idővel könnyű lesz kiválogatni a búzát az ocsúból.

1. mítosz: "Soha ne egyél este 8 után!"

Ezen szabály hátterében az áll, hogy egyesek szerint míg a napközben elfogyasztott kalóriákat a szervezet elégeti, addig az este elfogyasztottak elraktározódnak a szervezetben, így hízlalva bennünket.

A valóság: A kalóriák nem figyelik az órát, ahogyan a szervezet is ugyanúgy végzi a dolgát kora hajnalban, ahogyan délben vagy késő este. Ez azt is jelenti, hogy az este el nem égetett kalóriákat a szervezet másnap reggel ugyanúgy felhasználja, mint a napközben elfogyasztottakat.

Ennek ellenére az este 8 utáni nem evés hatásos lehet, ám egészen más okból. A kutatások szerint ugyanis azok, akik az esti, éjszakai időszakban nyúlnak ételhez, előszeretettel választják az egészségtelen, káros ételek. Ebben a napszakban sokkal vonzóbbak a chipsek, sütemények, tésztafélék és a kenyér, ráadásul a túlevésre is hajlamosabbak vagyunk.

Jó tanács: Természetesen éhezni, éhesen lefeküdni nem jó dolog. A szervezetnek egyébként is rendszeresen szüksége van a táplálékra, ezért a legegyszerűbb megoldás, ha maximum ötóránként eszünk egy keveset. Ezt megtehetjük este is, azonban ekkor válasszunk valami könnyű zöldséget, gyümölcsöt vagy éppen egy kevés zabpelyhet tejjel.

 

2. mítosz: "A gyakori, kismértékű étkezés felpörgeti az anyagcserét"

Az elmélet alapja az, hogy ha mindig teszel egy keveset a tűzre, az életben tartja a lángokat. A szervezetünkre lefordítva az elmélet szerint ha sokszor eszel keveset, az folyamatosan hajtja az anyagcserédet, így több kalóriát éget el.

A valóság: A táplálékbevitelnek elhanyagolható hatása van az anyagcsere sebességére. Igaz ugyan, hogy némely ételek és italok, például azok, amelyek koffeint tartalmaznak, felpörgetik az anyagcserét, ez azonban rövid távú és minimális hatás. Ami valójában és hosszú távon van az úgynevezett bazális metabolikus rátára (BMR), azaz felel az anyagcsere-folyamatokért, az a testünk összetétele és mérete.

Jó tanács: Anyagcserénk felpörgetése érdekében a leghatásosabb lépés az izomépítés. Egy font, azaz körülbelül fél kilónyi tiszta, zsírmentes izom napi szinten 14 kalóriát éget el, nyugalmi állapotban.

 

3. mítosz: "A tészta hízlal"

A tézis közismert, elterjedt és meglehetősen félreértett. A közhiedelem szerint ugyanis a szervezet a tésztával bevitt szénhidrátot cukorrá alakítja és elraktározza – ettől hízunk.

A valóság: Valójában a szénhidrátok nem hízlalnak, sőt, azokra a szervezetnek kifejezetten szüksége van. Ami hízlal, az a fölösleges kalória, teljesen mindegy, hogy szénhidrát, zsír vagy éppen protein formájában jut-e a szervezetbe.

Jó tanács: Ha mértékletesen fogyasztjuk, nyugodtan ehetünk tésztát, nem attól fogunk elhízni. A dietetikusok szerint szárazon mérve 55-85 deka tészta az a mennyiség, amit maximálisan elfogyaszthatunk anélkül, hogy fölösleges kalóriákkal terhelnénk a szervezetünket.

 

4. mítosz: "A kávé segíti a súlyvesztést"kv.JPG

A kávéban található koffein étvágycsökkentő és anyagcsere gyorsító hatású.

A valóság: Bár a kávé ideig-óráig valóban felpörgeti az anyagcserét és csökkenti az éhségérzetet, még napi 5-6 pohár elfogyasztásának sincs kiugró hatása. Arról nem is beszélve, hogy a túl sok kávé szorongáshoz, álmatlansághoz vezet, növeli továbbá a vérnyomást és a pulzusszámot is.

Jó tanács: Élvezzük a napi 1-2 csésze kávét, ha jól esik, viszont tartsuk szem előtt, hogy minden hozzáadott kanál cukor, tejszín, tejpor és egyéb olyan üres kalóriákat juttat a szervezetbe, melyek kevésbé telítenek, mintha ugyanazt a kalóriamennyiséget táplálék formájában fogyasztanánk el. Ráadásul a szervezetből ki nem ürülő kávé felületes alváshoz, a legújabb tanulmányok szerint pedig idővel fokozott éhséghez is vezethet.

 

5. mítosz: "A tej a legjobb fogyókúrás csodaszer"

A kalcium, ami a tejben nagy mennyiségben megtalálható, segíti a szervezetben zajló zsírbontó folyamatokat, így stimulálva a súlyvesztést.

A valóság: A tejtermékeknek nincsenek mágikus tulajdonságaik. Igaz ugyan, hogy néhány kutatás arra engedett következtetni a 2000-es évek elején, hogy azok a diétázók, akik ilyen termékeket fogyasztanak, gyorsabban veszítenek a súlyukból, mint azok akik nem, azonban újabb kutatások szerint a tejtermékek fokozott fogyasztása együtt jár a fokozott kalóriabevitellel is.

Jó tanács: Fogyassz bátran tejtermékeket, de lehetőség szerint ragaszkodj az alacsonyabb zsírtartalmú változatokhoz. Igaz, hogy a kalcium fontos a szervezet számára, de az, hogy kinek mekkora mennyiségre van belőle szüksége, egyénfüggő. A Harvard állásfoglalása szerint senki nem találta még meg a tökéletes és legegészségesebb ajánlott napi mennyiséget felnőttek számára.

 

Folytatjuk...

Szólj hozzá